Bie Os Dementie ontmoeting
Een huiskamerproject
Bie Os
Herkent u dit ook? Hé, waar kent die persoon mij van? Ik heb toch net koffie ingeschonken… Waar heb ik dat kopje nou gezet? Ik wil mijn kinderen of mantelzorger niet belasten… Het is niet meer dan logisch dat mensen op een bepaalde leeftijd last hebben van vergeetachtigheid. Het wordt natuurlijk lastiger als dit probleem zich regelmatiger voordoet.
CMWW gaat daarom voor mensen met beginnende dementie het huiskamerproject Bie Os in de Brikke Oave starten. Hier kunt u vanaf 10 januari 2020 op de vrijdagmiddag van 12.00 tot 16.00 uur gezellig samenkomen voor een warme maaltijd, kop koffie, babbeltje of een activiteit.
Wij heten u van harte welkom en natuurlijk kunt u altijd een keertje vrijblijvend komen kijken!
Adres: Lindeplein 7, 6444 AT Brunssum (in de soos van het CMWW)
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Em Smit e.smit@cmww.nl 06-29731583 of Frits Hartgerink f.Hartgerink@cmww.nl 06-54103228.
In het jaarverslag van 2018 staat het volgende over dit initiatief:
Bie Os werd in 2018 de nieuwe naam van het project DOT. Het project kreeg ook een nieuwe plek bij Cicero in de Sint Brigidastraat. Het doel van Bie Os is om mensen met beginnende dementie uit hun isolement te halen, hen een positieve daginvulling te bieden en tegelijkertijd de mantelzorger(s) te ontlasten. Activiteitenbegeleider Frits Hartgerink en twee enthousiaste vrijwilligers, Ilona Monse en Liesbeth Timmermann, begeleiden de groep. Wat meteen opvalt, is het grote gevoel voor humor van de deelnemers, inclusief de nodige zelfspot. Frits: “Het gaat er niet heel lief aan toe. We zijn heel direct tegen elkaar en kunnen er best al eens een foute grap tegenaan gooien.”
Iedere maandag van 12 tot 16 uur komt de groep ouderen bij elkaar voor een lunch en activiteiten. Het grootste deel van 2018 deed het maximale aantal van 8 personen mee: 7 vrouwen en 1 man. “Het is volkomen normaal dat oudere mensen langzaam achteruit gaan en dingen beginnen te vergeten. Maar we leggen geen nadruk op wat niet goed gaat”, vertelt Frits. “Het gaat erom dat iedereen een ontspannen, gezellige middag heeft. Als je nergens aan mee wil doen, is dat ook goed. Je mag er gewoon bij komen zitten. Ik push niemand. De deelnemers bespreken hun zorgen als ze dat willen. Ik luister, denk met ze mee, probeer ze te helpen of verwijs ze door. Soms kom ik bij de mensen thuis. En iedereen uit de groep mag me altijd bellen.”