CMWW - Centrum voor Maatschappelijk Werk en Welzijnswerk CMWW - Centrum voor Maatschappelijk Werk en Welzijnswerk
Altijd op de hoogte
Nieuws

Wegwijzer ISDBOL

Geplaatst op: 16-10-2017


ISDBOL helpt mensen die financiële problemen hebben met de wegwijzer.

https://www.youtube.com/watch?v=DPTkH_LyDLA&feature=youtu.be


Toegang tot schulddienstverlening ligt voor Brunssum en Onderbanken bij CMWW.Raad Brunssum On Tour

Geplaatst op: 14-09-2017


Op woensdag 13 september hebben een aantal raadsleden van de gemeente Brunssum CMWW bezocht. Zo hebben ze kennis kunnen nemen van alle bezigheden in de Peuteropvang en de afdeling welzijn van CMWW. Wij vonden het een fijn initiatief en blij met alle alle vragen die de raadsleden gesteld hebben. We hopen dat het beeld van CMWW weer wat meer compleet geworden is.
Wij vonden het een fijne bijeenkomst. Jan van de VenneJaarverslag CMWW 2016 beschikbaar

Geplaatst op: 27-07-2017


Het jaarverslag 2016 van CMWW Brunssum Onderbanken is beschikbaar. In dit jaarverslag kunt u lezen welke activiteiten zoal door CMWW uitgevoerd worden, hoeveel vrijwilligers en personeel hierbij actief zijn en welke financiële middelen er ingezet worden.
Indien u een afgedrukt exemplaar wenst te ontvangen dan wendt u zich tot j.v.d.venne@cmww.nl.GGZ inloop in Onderbanken

Geplaatst op: 20-07-2017


Per 1 augustus 2017 verzorgt CMWW in samenwerking met Mondriaan de GGZ inloop in de locatie A ge Water 20a in Schinveld. De inloop is 2 dagdelen per week geopend (dinsdag 13.00u - 16.30u en donderdag 10.00u – 13.30u). Tijdens de openingsuren van de inloopfunctie is er altijd minimaal 1 professionele begeleider aanwezig die ondersteund wordt door vrijwilligers.

De inloopfunctie is geen doel op zich, maar een middel om bezoekers te activeren. Met de inloop beogen wij sociaal isolement bij bezoekers (GGZ-doelgroep) te voorkomen en het maatschappelijk verkeer te bevorderen. Tijdens de inloop staat ontmoeting centraal, daarnaast kunnen bezoekers desgewenst deelnemen aan de activiteiten die er georganiseerd worden.

De GGZ- doelgroep betreft mensen die veelal bekend zijn met (langdurige) psychische, psychiatrische of psychosociale problematiek. Een aantal van hen heeft moeite met het structureren van de dagelijkse bezigheden, bevinden zich in een sociaal isolement en hebben een laag zelfvertrouwen. Een groot deel van de bezoekers maakt naast de inloop ook gebruik van andere voorzieningen zoals de dagbesteding, ambulante begeleiding, begeleid zelfstandig wonen of beschermd wonen, behandeling, re-integratie, sociale werkplaats of vrijwilligerswerk.

Wilt u meer informatie over de GGZ inloop van het CMWW? Neemt u dan contact op met Nadine of Margret van het buurtwelzijnsteam Onderbanken via 088-4552590.Derde jaar subsidie samen Actief

Geplaatst op: 07-04-2017


Het CMWW in Brunssum ontvangt voor het derde achtereenvolgende jaar een subsidie voor het project Samen Actief. De 5.000 euro subsidie voor het project waarin de zelfredzaamheid van de burger centraal staat, komt van het Oranje Fonds.

Doel is om ervoor te zorgen dat de burger eerder de eigen regie over het leven terug krijgt en hierdoor minder afhankelijk is van langdurige individuele zorg. Dit derde jaar staat de aanpak van individuele (schuld)hulpverlening centraal.

Het Oranje Fonds steunt jaarlijks zo'n 9300 sociale initiatieven in Nederland en op de Nederlandse Antillen. Dat zorgt ervoor dat mensen uit een sociaal isolement komen, zich weer inzetten voor de ander en elkaar kunnen ontmoeten.Informatie ouderavond PSZ Brunssum

Geplaatst op: 06-04-2017


Aan alle ouders/verzorgers van de peuterspeelzalen in Brunssum,
De overheid wil dat de verschillen tussen kinderdagverblijven en peuterspeelzalen verdwijnen Een van de dingen die gaan veranderen, is de financiering van het peuterspeelzaalwerk. Ieder gezin met een zelfde inkomen, of hij/zij werkt of niet werkt, gaat dezelfde bijdrage voor de peuterspeelzaal betalen.
Op woensdagavond 19 april organiseert de gemeente Brunssum samen met CMWW/Peuterspeelzaalwerk en een extern bureau DebiCare een informatie-avond. DebiCare zal uitleg geven over de plannen van de overheid en de gemeente.Vrijwilligersmarkt in de Brikke Oave te Brunssum

Geplaatst op: 30-03-2017


Op Zaterdag 22 april Vrijwilligersmarkt in de Brikke Oave te Brunssum van 14.00 tot 16.00 uur.
Neem voor meer informatie contact op met de vrijwilligerscentrale tel: 088-455 2533/06-54103234
Openingstijden:
Maandag 13.00-16.00 uur, donderdag 9.30-12.30 uur.
E-Mail adres: vrijwilligerscentrale@brunssum.nlGezond bewegen en eten in Bredeschool Centrum

Geplaatst op: 22-03-2017


In de Bredeschool Centrum samen met partners Risk Care, ouders, JGZ , sporten Brunssum, body care en scouting aan de slag met gezond bewegen en gezond eten. Ervaren, vragen stellen aan elkaar en deskundigen. Samen bezig met gezondheid en het welzijn van het kind.
Het was een dynamische avond met dank aan Lilian en Ans, Jeroen en Timmo voor de uitstekende organisatie! Heerlijk fruit dankzij Chantal en Susan.
Ook dank aan @Bodycare, @Debundeling fysiotherapie, @Fidelitas, Benito Deane, MeanderGroep Zuid-LimburgJGZ en scouting voor de presentaties en fijne gesprekken met ouders/grootouders.Vrijwilligers gezocht voor peuterspeelzaal jabeek

Geplaatst op: 24-02-2017


Peuterspeelzaal t Pieëpelke Jabeek
Is dringend op zoek naar een vrijwilliger voor minimaal 2 ochtenden per week.
Hij/zij ondersteunt de leidsters bij de dagelijkse werkzaamheden in de peuterspeelzaal. Het werk bestaat o.a. uit het assisteren van de leidsters bij het begeleiden van de kinderen tijdens de activiteiten, het voorbereiden van de activiteiten en het verrichten van lichte huishoudelijke taken.
Ben jij de Persoon die wij zoeken en wil je graag een keer komen kijken of kennis komen maken?
Neem dan contact op met Antoinette Drieman / Simone à Campo:
088-4552578 of mail naar hoofdpieepelkejabeek@cmww.nlDoe iets! Ook bij twijfel

Geplaatst op: 23-02-2017


Kindermishandeling onder de aandacht

Dat een kind thuis wordt mishandeld, is niet altijd
even zichtbaar. Toch moet het stoppen. Daarom is het
belangrijk dat je iets doet. Ook als het maar een vermoeden
is. Met zwijgen wordt het kind niet geholpen.Buitenspeelterrein Bij De Handjes

Geplaatst op: 23-02-2017


Peuterspeelzaal Bij De Handjes is in het nieuwe schooljaar gestart in de Bredeschool Centrum. De KIWANIS en Hoveniers Marcel Diederen hebben de aanleg van een uitdagend buitenspeelterrein mogelijk gemaakt met een royale sponsoring.

Namens alle peuters van peuterspeelzaal Bij De Handjes willen we de KIWANIS en Hovenier Marcel Diederen bedanken.Brede School Langeberg Kinderopvang Humanitas en Peuterspeelzaal de Paddestoel openen samen een kinder-bibliotheek

Geplaatst op: 20-02-2017


Nieuw in Brede School Langeberg:

Kinderopvang Humanitas en Peuterspeelzaal de Paddestoel openen samen een kinder-bibliotheek!


Brunssum, 16 februari 2017

Beste ouders,


In onze locatie openen we met ingang van 16 februari een kinder-bibliotheek! Deze is te vinden in de speelgang.
De peuterspeelzaal en Kinderopvang Humanitas hebben al een aantal boeken in de gezamenlijke bibliotheek geplaatst, maar ook uw bijdrage aan de uitbreiding van onze bibliotheek stellen wij op prijs!

Hoe gaat het gebruik van de bibliotheek in zijn werk?


Het lenen uit de bibliotheek werkt als volgt:

• Het gekozen boek mag voor maximaal 1 maand geleend worden. Geef aan een leidster even door welk boek u meeneemt. Na gebruik kunt u het boek voorzien van uw recensie (recensie-vel is verkrijgbaar via de bibliotheek). Lever de recensie in en plaats het boek terug in de bibliotheek.

Het doneren aan de bibliotheek werkt als volgt:

• Heeft u een kinderboek dat nog in goede staat verkeert maar dat niet (meer) door uw kind gelezen wordt, dan kunt u dit doneren.
• Een leidster zal dit boek voorzien van een sticker zodat herkenbaar wordt dat het boek van de kinderbibliotheek is.
• Wanneer u het boek dat u doneert zelf ook al van een recensie-vel wilt voorzien mag dit natuurlijk.

Wij hopen samen een leuke collectie peuterboeken te verzamelen en een bibliotheek in te richten waar iedereen met plezier een boekje wilt komen lenen!

Vriendelijke groet,

Leidsters PSZ de Paddestoel en Kinderopvang HumanitasWie Wat Waar

Geplaatst op: 16-02-2017


Op de website van CMWW is een totaal overzicht geplaatst van de welzijn activiteiten, locaties en betrokken medewerkers en vrijwilligers geplaatst. Dit document is te downloaden (zie tabblad activiteiten), of

http://intranet.cmww.nl/beheer/images/WIE_WAT_WAAR_2016.1_PDF_zonder_abc.pdf


Dit overzicht kan behulpzaam zijn voor inwoners, maar vooral ook voor onze samenwerkingspartners. Zegt het VOORT!!Oudercommissies Peuterspeelzalen

Geplaatst op: 02-02-2017


Vanaf 1 januari 2017 wordt de volgende stap in het harmonisatietraject van peuterspeelzalen en kinderopvang gezet. De Medezeggenschap voor het peuterspeelzaalwerk wordt ondergebracht bij de Wet Kinderopvang. Dit betekent dat vanaf 2017 elke peuterspeelzaal een oudercommissie moet hebben. De oudercommissie is een vertegenwoordiging van de ouders van een peuterspeelzaal. Een oudercommissie is in Nederland een medezeggenschapsorgaan in de kinderopvang en het peuterspeelzaalwerk. De oudercommissie adviseert over verschillende zaken, zoals:
• het Pedagogisch beleid
• voeding/opvoeding//veiligheid en gezondheid
• openingstijden
• spel- en ontwikkel activiteiten
• klachten en klachtenregeling
• de prijs van de opvang.
Medezeggenschap van ouders, in de vorm van adviesrecht betekent dat ouders in de peuterspeelzalen op diverse zaken inspraak krijgen. Het belangrijkste hiervan is het adviesrecht op de pedagogische kwaliteit. Een oudercommissie kan tevens partner zijn in het organiseren van activiteiten binnen de peuterspeelzaal.Hulp bij belastingaangifte ouderen

Geplaatst op: 13-01-2017


CMWW Brunssum & Onderbanken biedt dit jaar ouderen 55plus weer hulp bij hun belastingaangifte. Daarvoor staat een team van deskundige vrijwilligers klaar. Zij zijn u graag van dienst bij het invullen en versturen van uw aangifte over het jaar 2016. U ontvangt een papieren exemplaar van de aangifte. Het belastingteam gaat natuurlijk vertrouwelijk met uw gegevens om.

Via het telefoonnummer 088 455 25 16 kunnen ouderen zich vanaf woensdag 1 februari ´s morgens aanmelden voor het invullen van hun belastingaangifte. Wilt u een afspraak in Onderbanken dan is het telefoonnummer 088 455 25 90. U kunt zich ook opgeven door een e-mail te sturen naar belastingteam@cmww.nl of een formulier in te vullen op de site van het CMWW www.cmww.nl. U vindt het formulier op de site onder Belasting in het blad Wat wij bieden.Vrijwilligerscentrale Brunssum nieuwe plek

Geplaatst op: 09-01-2017


Nieuwe plek voor de Vrijwilligerscentrale Brunssum
Na een tijdelijk verblijf bij de Bibliotheek in Brunssum, heeft de Vrijwilligerscentrale nu een plekje gevonden binnen het hoofdkantoor van CMWW. Voor deze locatie is gekozen door de centrale ligging en is de verbinding met diverse organisaties snel gemaakt.
Vanaf 5 januari 2017 zijn de nieuwe contactgegevens van de centrale:
Prinses Beatrixstraat 1a te Brunssum
Telefonisch is de centrale nog steeds bereikbaar onder tel.nr. 06-54103234 en mailadres: vrijwilligerscentrale@brunssum.nl
De openingstijden van de centrale zijn
Maandag van 13.00 tot 16.00 uur
Donderdag van 9.30 tot 12.30 uur
In dringende zaken is de centrale, buiten openingstijden, bereikbaar via het algemeen nummer van CMWW: 088-4552500Week tegen Kindermishandeling - van 14 t/m 20 november -

Geplaatst op: 11-11-2016


Jij bent de held
Als ouder heb je altijd het beste voor met je kinderen. De liefde is onvoorwaardelijk. Je wil ze zo goed mogelijk opvoeden. Ze laten zien waar ze goed in zijn. Of hoe ze moeten omgaan met anderen en zich alleen kunnen redden in de grote wereld. Dat lukt niet altijd even goed. Er zijn tal van zaken die de opvoeding kunnen beïnvloeden. Vaak zijn dat zelfs dingen waar je als ouder weinig aan kunt doen of veranderen.
Druk, druk, druk
Werk bijvoorbeeld. Om het gezin te kunnen onderhouden, moeten ouders vaak allebei werken. Op het werk moet worden gepresteerd. De baan is bovendien nooit zeker. Eenmaal klaar met werken moeten de kinderen worden opgehaald bij opa en oma of de opvang, moet er worden gekookt, gestofzuigd en voor het slapen gaan moeten de kinderen nog gedoucht. En omdat je ook nog een eigen leven hebt, wil je af en toe ook bijpraten met vrienden of tijd besteden aan andere dingen die je leuk vindt. Maar de kinderen hebben ook aandacht, liefde en een luisterend oor nodig. Af en toe samen spelen, kletsen of samen op de bank tv kijken hoort erbij. Ook in een dag van een ouder zitten maar 24 uur, al zou je vaker willen dat het er meer waren. Je komt altijd tijd tekort.
Stress
Wat als je geen werk hebt? Dan moet je rondkomen van een werkloosheidsuitkering of een bijstandsuitkering. Rekeningen moeten elke maand gewoon worden betaald en er moet ook elke dag eten op tafel komen. Al het geld dat binnenkomt, vliegt er meteen weer uit. Geld voor een middagje naar de film of voor een lidmaatschap bij een vereniging is er niet. Gebrek aan geld veroorzaakt een hoop stress. Zoveel zelfs dat je vaak nergens anders meer aan kunt denken dan hoe je de eindjes vandaag weer aan elkaar geknoopt krijgt. Aandacht voor de kinderen is dan vaak teveel gevraagd.
Balans
Er zijn nog veel meer situaties waaronder de opvoeding zou kunnen lijden. Een vechtscheiding of het overlijden van een van de ouders kan alles overhoop gooien. Waar het in alle gevallen hierboven aan ontbreekt, is balans. Problemen vragen teveel aandacht en energie. Opvoeden is een bijzaak geworden. Dat kan nare gevolgen hebben voor kinderen. Ze kunnen zich onveilig gaan voelen. Dat heeft veel invloed op hun gedrag en op hun ontwikkeling. Als de stress te groot wordt, kun je dingen zeggen of doen die je eigenlijk helemaal niet wil zeggen of doen. Maar jij bent hun held. Je moet er juist voor zorgen dat je kinderen geen last hebben van jouw problemen. Ze hebben recht op een zorgeloze jeugd. Het is tenslotte de basis voor de rest van hún leven.
Hulp vragen
Kinderen horen op geen enkele manier te lijden onder de stress van hun ouders. Voorkom dat ze zich niet gehoord of gewenst voelen en trek op tijd aan de bel. Iedereen heeft wel eens hulp nodig. Durf erom te vragen. Dat is het beste voor je kind.
Bel met vragen gerust met het jeugdteam van je gemeente. Het nummer vind je op de website www.jeugdengezinparkstad-limburg.nl
Heerlen, Kerkrade, Brunssum, Landgraaf, Voerendaal, Onderbanken, Nuth, Simpelveld trekken samen op in de strijd tegen kindermishandeling. Dit artikel is het eerste in een reeks van tien publicaties die de acht gemeenten in de stadsregio Parkstad Limburg het komende jaar in deze huis-aan-huis krant plaatsen.Body Workout 50 +

Geplaatst op: 09-11-2016


Body Workout 50 bij het CMWW in de Rumpenerhal in Brunssum.

In augustus heeft het CMWW in het kader van “gezond ouder worden” de enthousiaste sportinstructrice Jacqueline Smeets bereid gevonden iedere week op de maandagmiddag tussen 14.00 en 15.00 uur een complete body workout te geven in de Rumpenerhal.
Body workout is meer dan alleen bewegen voor ouderen. Het is vooral ook leren luisteren naar je lichaam en op de juiste manier bewegingsoefeningen doen. Door actief te blijven in het algemeen zal je niet alleen je mobiliteit verhogen, ook je evenwicht en coördinatievermogen worden beter. Enkele enthousiaste deelnemers geven hun ervaringen weer. Zo zegt Annerie: ”Het zijn hele leuke variërende lessen voor 50 plussers. Je doet wat je kunt en er wordt gelukkig ook veel gelachen. Onze lerares is een leuke meid die haar lessen goed kan uitleggen. Een andere deelnemer Louie zegt: “ Ondanks dat de juf veel pit heeft, houdt ze rekening met alle deelnemers en probeert ze iedereen te motiveren om het beste uit zichzelf te halen”. En Lies geeft aan: “Ik vind het heerlijke lessen, waar ik naar uit kijk. De lerares geeft goed les en is heel lief voor ons. Ook het tijdstip is fijn. Want er is veel in de ochtend en dit is net na de lunch. Dat betekent dat ook mensen met een hulp in de huishouding kunnen deelnemen, vooral omdat die hulp vaak ‘s morgens komt en ze dan niet weg kunnen. Het kopje koffie na afloop zorgt voor een extra stukje gezelligheid en verbondenheid. Kortom door deze manier van sporten blijf je je fit voelen en kom je in contact met andere leeftijdsgenoten”.

Iedere maandag 14.00 – 15.00 uur, o.l.v. Jacqueline Smeets.
De contributie bedraagt € 10,00 per maand. Er is een kleine eigen bijdrage voor koffie/thee.

Kom gerust eens vrijblijvend meedoen als uw interesse gewekt is of neem contact op met het CMWW, Em Smit, tel. 0629731583.Open dag Brede school Centrum

Geplaatst op: 02-08-2016


Op 4 september van 11.00 tot 14.00 uur, bent u van harte welkom op de open dag van de "nieuwe" Brede school Centrum, Prins Bernhardstraat 40.
In deze brede school hebben de basisscholen; OBS de Trampoline en BS De Opstap, het Kinderdagverblijf en buitenschoolse opvang; "De Springplank" en de peuterspeelzaal "Bij De Handjes" zich gevestigd.Bedankt collega's - verhuizing Bij De Handjes

Geplaatst op: 25-07-2016


Hallo collega’s

Via deze weg wil ik iedereen enorm bedanken die gisteren geheel onverwacht de handen uit de mouwen stak om de peuterspeelzalen De Hummelhoek en Olleke Bolleke te helpen met de verhuizing! Henk en Paul…de kinderen van groep 8 basisschool de Opstap…de andere collega’s binnen het CMWW, Omar, Jenny, Irene, Roy….zonder jullie was het niet gelukt.

Ik wens iedereen een heel fijne vakantie en ben je nieuwsgierig naar de nieuwe peuterspeelzaal Bij De Handjes en de gehele Bredeschool Centrum? Op zondag 4 september is er een Open Dag.

Met vriendelijke groet,
Marjo Hoek
Leidinggevende Peuterspeelzaalwerk Brunssum-OnderbankenInschrijfformulier Zomervakantie oudere jeugd

Geplaatst op: 30-06-2016


Bel Omar en Brenda voor meer informatie, maar het inschrijfformulier ziet er zo uit!!!zomervakantieactiviteiten voor kinderen in de leeftijd van 8 t/m 15 jaar

Geplaatst op: 17-06-2016


Ook dit jaar organiseren wij weer hele leuke zomervakantieactiviteiten voor kinderen in de leeftijd van 8 t/m 15 jaar oud. (Gemeente Brunssum en Onderbanken)

Inschrijving kan alleen op het hoofdkantoor in Brunssum op maandag van 10-16, woensdag van 10-16 en vrijdag van 10-12.

Als er vragen zijn horen wij het graag.

Groetjes Roy Biesmans en Mirte PieperZomeractiviteiten oudere jeugd

Geplaatst op: 17-06-2016


Jeweeetzeluuuf: STERKWERK toch.

Aan alle CMWWboyzzz and girlzzz.

In de zomer gaan we weer die leukkke dingen doen. Check ff de flyer. Noteer de data 's op je agenda als je die hebt of in je tel. of in je hoofd of laat ff een van je ouders jou doen aandenken ......verder info volgt nog

Omar, Brenda en LiekeForse bijdrage van Oranjefonds voor 2e projectjaar Samen Actief!

Geplaatst op: 09-06-2016


Forse bijdrage van Oranjefonds voor 2e projectjaar Samen Actief!

Het Oranjefonds heeft samen met Fonds Ons Limburg besloten € 25.000,- beschikbaar te stellen voor het 2e projectjaar “Samen Actief!” van het CMWW.
Het doel van het project is het terugdringen van de behoefte aan (langdurig) individuele hulpverlening van maatschappelijk kwetsbare burgers. Door het stimuleren en faciliteren van burgerkracht(initiatieven), de zelfredzaamheid en de regie over het eigen leven te vergroten & te versterken.
Centraal punt van het project is “Het Hammerhoes”” in Brunssum Oost. In het tweede jaar van het project komt de focus te liggen op uitbreiding naar “De Hoeskamer” en naar uitbreiding van activiteiten met burgers en netwerkpartners zoals Consuminderhuis, SGL, Meander, Buurtzorg, Basissport Limburg, Betere Buren, ISDBOL, voetbalverenigingen en fysiotherapie ect.Oosterhofkes in de Stadskrant

Geplaatst op: 28-04-2016


Een mooi artikel in de Stadskrant over de start van de Oosterhofkes, een initiatief in Brunssum Oost in samenwerking met enthousiaste wijkbewoners, Radar en het CMWWNieuw telefoonnummer Boodschappen Plus Bus

Geplaatst op: 21-04-2016


Het telefoonnummer van de Boodschappen Plus Bus is per direct gewijzigd naar:
06-54103209

Het oude telefoonnummer blijft nog tot 1 mei in gebruik (06-27620511)Oosterhofkes van start

Geplaatst op: 31-03-2016


Vrijdag 25 maart zijn de eerste bomen geplant in de beleef-tuinen Oosterhofkes.
RADAR, CMWW nemen vanaf 1-1-2016 samen deel aan het programma Groen Verbindt van het Oranje Fonds.De financiële bijdrage wordt ingezet om in Brunssum Oost mensen van verschillende geledingen bij elkaar te brengen en samen te werken aan de realisatie van 2 duurzame multifunctionele beleef- en beweegtuinen.Nieuw mailadres Boodschappen Plus Bus

Geplaatst op: 21-03-2016


De Boodschappen Plus Bus heft een nieuw mailadres.
U kunt de medewerkers nu bereiken via bpb.brunssum@gmail.comTelefoonnumer Vrijwilligerscentrale gewijzigd

Geplaatst op: 16-03-2016


Het telefoonnummer van de Vrijwilligerscentrale Brunssum is gewijzigd.
U kunt nu bellen met het volgende telefoonnummer: 06-54103234Vacature BWT Onderbanken CMWW

Geplaatst op: 16-03-2016


Vacature: Maatschappelijk Werker (generalist)
CMWW is op zoek naar een maatschappelijk werker voor 28 uur p/w voor het Buurt-Welzijn-Team Onderbanken
CMWW staat voor zelfredzaamheid en burgerkracht. CMWW stimuleert inwoners van Brunssum en Onderbanken om mee te doen en actief betrokken te zijn bij de samenleving. CMWW is waar mensen zijn: van peuter tot puber, van volwassene tot senior. Zichtbaar, toegankelijk, ondersteunend en faciliterend, met oprechte belangstelling voor ieder mens als uniek individu.
Als maatschappelijk werker van het Buurt-Welzijn-Team Onderbanken heb je een belangrijke rol binnen de gemeente. Volwassenen, kinderen, gezinnen, individueel of met elkaar wonend in een wijk, staan soms voor moeilijke kwesties, belangrijke vragen of onmogelijke dilemma’s. Zij kunnen dan aankloppen bij CMWW. De rol van de maatschappelijk werker is die van een facilitator; hij/zij maakt het mogelijk dat iedereen die aanklopt in zijn eigen kracht blijft en gebruik maakt van de krachten in zijn eigen omgeving. De maatschappelijk werker werkt vanuit een basishouding dat mensen hun eigen beslissingen nemen, zelf een plan maken samen met voor hen belangrijke mensen uit hun familie of sociaal netwerk, of hun buurt, en met elkaar dit plan uitvoeren. Zij nemen ook het besluit of en zo ja, welke hulp- en/of dienstverleners een bijdrage mogen leveren aan het realiseren van hun plan.
Als maatschappelijk werker van het Buurt-Welzijn-Team Onderbanken maak je ook deel uit van het toegangsteam WMO van de gemeente Onderbanken en werk je samen met andere disciplines of externe organisaties.
Functie-eisen:
•Een afgeronde HBO opleiding MWD;
•Kennis van schuldhulpverlening en opvoedingsondersteuning;
•Relevante werkervaring;
•Ervaring met het werken vanuit Sociale Netwerk Strategieën is een pré.
Je beschikt over:
• Sociale- en communicatieve vaardigheden voor het onderhouden van contacten met de cliënt en de leefomgeving van de cliënt;
• Goede schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid voor het opstellen van 1 gezin 1 plan en het schrijven en bijhouden van rapporten en registratiesystemen;
• Goed kunnen samenwerken met collega’s en andere disciplines (in- en extern);
• Je bent in staat om een positieve bijdrage te leveren aan een veranderende organisatie;
• Overige kwalificaties: autonome werkwijze, omgevingsbewust, stevige persoonlijkheid, daadkrachtig en slagvaardig.
Wij bieden:
• Een dienstverband voor 28 uur per week;
• Salariëring is gebaseerd op de CAO Welzijn en Maatschappelijke Dienstverlening en is afhankelijk van leeftijd, opleiding en ervaring.
Informatie en sollicitatie:
Voor meer informatie over de functie kun je contact opnemen met Ralf Stoffels (faciliterend teamleider CMWW Brunssum Onderbanken), tel: 045-5250250. Indien je voldoet aan het profiel, kun je je sollicitatiebrief plus cv mailen naar info@cmww.nl t.a.v. Ralf Stoffels, onder vermelding van sollicitatie MW/OB 2016.1Ontmoeten en verbinden

Geplaatst op: 03-03-2016


Ontmoeten en verbinden: samen staan we sterk!


Een aantal organisaties hebben de handen in elkaar geslagen om nog beter aan te sluiten bij het verhaal en de vraag van de Brunssumse burger. Het gaat om ISD BOL, Stichting Weller Wonen, Kredietbank Limburg, het CMWW, Leger des Heils en het Consuminderhuis.

Heeft u interesse om kennis met ons te maken, vragen te stellen of informatie te krijgen, kom dan langs op 1 van de inloopdagen op de volgende locaties, want dan zijn wij erbij!

Consuminderhuis, Rimburgerweg 7B te Brunssum:
• Dinsdag 5 april van 10.00 tot 12.00 uur
• Dinsdag 3 mei van 10.00 tot 12.00 uur
• Dinsdag 7 juni van 10.00 tot 12.00 uur

Leger de Heils, Horizonstraat 77 te Brunssum:
• Woensdag 6 april van 10.00 tot 12.00 uur
• Woensdag 4 mei van 10.00 tot 12.00 uur
• Woensdag 8 juni van 10.00 tot 12.00 uur

Tot dan!Dansgroep Melivoda - Brikke Oave

Geplaatst op: 02-03-2016


Dansgroep Melivoda.

Na 41 jaar op de woensdag gedanst te hebben, is volksdansgroep Melivoda verhuisd naar de maandag.
Van 10.15 – 11.15 uur wordt er elke maandag in de Brikke Oave gedanst.
Nieuwe leden (m/v), vanaf 55 jaar, zijn van harte welkom!
De dansgroep valt onder het CMWW in Bunssum.

Info bij Astrid Tijssen, tel. 045-52 28 426 of 06-36 35 63 27."Oosterhofkes" ontvangt €32.500 van het Oranje Fonds

Geplaatst op: 25-02-2016


" Oosterhofkes!” ontvangt € 32.500,00 van het Oranje Fonds

Het Centrum voor Maatschappelijk Werk en Welzijnswerk (CMWW) en Radar nemen vanaf 1 januari 2016 gezamenlijk deel aan het programma Groen Verbindt van het Oranje Fonds. Vanuit de deelname aan dit programma ontvangen beide instellingen een bijdrage van € 32.500,00 voor het “Oosterhofkes” project. De subsidie wordt ingezet om binnen Brunssum Oost mensen van verschillende geledingen bij elkaar te brengen doormiddel van de realisatie van 2 duurzame. multifunctionele beleef- en beweegtuinen.
Bij welslagen van het project stelt het Oranje Fonds nog eens €20.000,- in het vooruitzicht voor een tweede jaar van het programma en € 15.000,00 voor het derde jaar.
Binnen het programma Groen Verbindt wordt door gebruik te maken van groene buitenruimte, de sociale samenhang en leefbaarheid in wijken en buurten versterkt. Daarbij wordt de ontmoeting tussen bewoners en cliënten van maatschappelijke instellingen en buurtbewoners bevorderd en de sociale participatie en wederzijds begrip gestimuleerd.
Het CMWW en Radar ondersteunen en faciliteren de cliënten en ( buurt) bewoners om bij de realisatie van het project Oosterhofkes te participeren en eigen regie en verantwoordelijkheid te nemen. De betrokken groepen zullen een actieve rol spelen bij de realisatie van de beide tuinen en bij de activiteiten die verbinding, maatschappelijke participatie, welzijn en de leefbaarheid in de wijk bevorderen.
Het Oranje Fonds steunt jaarlijks ruim 7.500 sociale initiatieven in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk. Het afgelopen jaar ondersteunde het met € 27,4 miljoen initiatieven die ervoor zorgen dat mensen elkaar ontmoeten, minder eenzaam zijn, begrip krijgen voor elkaar en zich inzetten voor een ander. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Maxima zijn sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.

Noot voor de redactie:

Voor informatie over het Oranje Fonds neemt u contact op met Rosanne Prinsen, Adviseur Pers en Publiciteit, T 030 23 39 345.
Voor informatie over het CMWW, zie website: www.cmww.nl. Voor informatie over het project kunt u contact opnemen met Roos Beckers, projectleider, T 045 5250250.De Piraten nemen de leiding bij CMWW over

Geplaatst op: 10-02-2016


Gisteren heeft een coup plaats gevonden!

De piraten van de afdeling financiën hebben toegeslagen.

DE macht van het geld? We zullen zien wie er uiteindelijk overwint :)Kerstmarkt Brikke Oave geslaagd

Geplaatst op: 14-01-2016


Op zaterdag 12 December jl. werd de 2e editie van de Kerstmarkt "Winter in de Brikke Oave" georganiseerd. In de foyer van de nieuwe Brikke Oave waren allerlei (kerst)spullen te koop, er was live muziek en ook de tombola werd weer enthousiast ontvangen. Daarnaast maakten verschillende verenigingen en organisaties gebruik van de gelegenheid om meer bekendheid te verkijgen. Zo was er een stand van de filmclub, was Cicero vertegenwoordigd en werd de vrijwilligersmarkt gepromoot. Een geslaagde dag die met name mogelijk werd gemaakt door de vrijwilligers van de CMWW evenementencommissie. Chapeau!Opening BMV

Geplaatst op: 11-01-2016


Op zaterdag 9 januari vond de feestelijke opening plaats van de BMV Schinveld. De belangstelling was enorm tijdens de opendag op zondag 10 januari. Jong en oud nam de gelegenheid de BMV te bewonderen. In het prachtige gebouw vinden Schinveldse verenigingen, de bibliotheek en de basisschool een inspirerend onderkomen. Het CMWW sluit met Peuterspeelzaal De Kruimeldoos, Jongerensoos Basement samen met kinderopvang Humanitas aan in de samenwerking binnen de BMV.25 jaar belbus in Brunssum en Onderbanken

Geplaatst op: 15-12-2015


Sinds 1990 kunt u als inwoner van Onderbanken en Brunssum gebruik maken van de Belbus. Een prachtige voorziening met veel persoonlijke aandacht voor de klanten en een goede service van onze vrijwilligers. Een 30-tal vrijwilligers staat van maandag tot en met zaterdag voor u klaar om u thuis op te halen en naar een afgesproken bestemming in Onderbanken of Brunssum te brengen. Senioren kunnen op deze manier langer zelfstandig blijven wonen en sociale contacten blijven onderhouden. In de bus ontstaan leuke contacten tussen vrijwilligers en deelnemers. In 2014 is de voorziening samengevoegd met de Wijkbelbus van Brunssum. Op dit moment rijden twee bussen door Brunssum en Onderbanken en tellen we ca. 240 leden. CMWW is trots op haar vrijwilligers! Vrijdag 11 december waren alle vrijwilligers van de Belbus uitgenodigd dit 25-jarig jubileum te vieren bij Gastronomie Smeets te Merkelbeek.
Wilt u meer weten over de Belbus of wilt u lid worden? Neem dan contact op met CMWW, A ge Water 20a te Schinveld. Bellen mag ook via 045 – 525 37 37.Vroegsignalering in de voorschoolse voorzieningen in Brunssum

Geplaatst op: 07-12-2015


Informatie voor alle ouders in de peuterspeelzalen van Brunssum


project ‘Vroegsignalering in de voorschoolse voorzieningen in Brunssum’December 2015


Graag informeren we u over het project ‘Vroegsignalering in de voorschoolse voorzieningen in Brunssum’ dat binnenkort van start gaat bij CMWW en Kinderopvang Humanitas.

Het project
Het project vroegsignalering is een initiatief van de gemeente Brunssum. Het project zet in op het ontwikkelen van expertise bij pedagogisch medewerkers in de kinderopvang en het peuterspeelzaalwerk op het gebied van het vroegtijdig onderkennen van talenten, ontwikkelingsproblemen en het bespreekbaar maken hiervan. Hoe eerder de pedagogisch medewerkers signaleren dat de ontwikkeling van een kind niet vanzelf gaat, des te eerder kan de juiste hulp geboden en kunnen mogelijk meer problemen voorkomen worden.

Coaching on the job
Om de pedagogisch medewerkers sterker te maken in het vroegtijdig signaleren van knelpunten in de ontwikkeling, worden er medewerkers van Radar en Xonar ingezet voor zogenaamde 'coaching on the job'. Deze coaches zijn regelmatig aanwezig in de peutergroepen om vragen van de pedagogisch medewerkers en u te beantwoorden en handige tips en adviezen aan te reiken.

Wat betekent dit voor u als ouders?
Mochten er zorgen zijn over de ontwikkeling van uw kind dan wordt dit, net zoals dat nu gebeurt, met u besproken. Mogelijk dat de pedagogisch medewerker samen met u de coach hierbij betrekt. Er worden dan samen afspraken gemaakt om te kijken wat er verder nodig is.
.

Mocht u vragen hebben over dit project, dan stel deze gerust aan de pedagogisch medewerkers van uw eigen kinderopvang en/of peuterspeelzaal.

namens alle samenwerkende partijen,


Marjo Hoek
Leidinggevende afdeling Peuterspeelzaalwerk Brunssum
045-5250250
m.hoek@cmww.nlOpbrengst Fancy Fair voor Serious Request

Geplaatst op: 26-11-2015


Elk jaar wordt op 20 november de Internationale Dag van de Rechten van het Kind gevierd. Op die dag zijn er allerlei activiteiten om te herinneren dat kinderen speciale rechten hebben.
Kinderopvang Humanitas en Peuterspeelzaal de Paddestoel van de Brede School Langeberg hielden deze dag een gezellige fancy fair voor de kinderen, ouders, familie en overige belangstellenden.
In het kader van de Internationale Dag van de Rechten van het kind lijkt het ons als Brede School partners een mooi idee om de opbrengsten van de fancy fair te schenken aan Serious Request 2015. De Dj’s in het Glazen Huis in Heerlen zetten zich in december 2015 samen met Nederland in voor de generatie van de toekomst in oorlogs- en conflictgebieden: kinderen en jongeren die leven onder de meest extreme omstandigheden en daardoor weinig kans hebben op scholing en ontwikkeling. Zij zijn de stille slachtoffers van de oorlog.
20 november, een regenachtige middag...... Gelukkig hadden we daar in de Brede School Langeberg geen last van. Daar amuseerden jong en oud zich op de fancy fair. Er werd gegrabbeld, geschminkt en er werden cupcakes versierd. De kinderen konden meedoen aan een parcours met oud Hollandse spelletjes en er kon geraden worden hoeveel luiers er in een grote bak zaten. Alles onder het genot van een lekker kopje koffie, thee of limonade met overheerlijke vla of cake. De loterij was erg in trek bij iedereen. Met dank aan de vele sponsoren, waren er vanmiddag veel prijzen weg te geven. Er ging dan ook niemand met lege handen naar huis. De opbrengst van ruim € 500,00 van de fancy fair wordt in december aangeboden aan het Glazen Huis van Serious Request in Heerlen.intern audit team

Geplaatst op: 26-11-2015


CMWW Audit-Team gestart met eerste audit gesprekken.

Zeven collega's hebben de afgelopen weken een training gevolgd om audit gesprekken te kunnen voeren. Ze zijn nu klaar voor hun eerste opdracht. Enthousiast en kundig zijn ze afgelopen dinsdag als auditoren gestart met de uitvoering van een interne audit.
Waarom vinden er audit gesprekken plaats?
CMWW hecht veel waarde aan kwaliteit en klanttevredenheid. We willen kwaliteit garanderen in onze dienstverlening richting klant en opdrachtgevers. Daarom kennen we allerlei afspraken, regels, procedures en instructies voor de invulling van ons werk. Met deze afgesproken manier van werken willen we de gewenste kwaliteit leveren en deze blijven verbeteren. Deze processen vormen samen ons kwaliteitssysteem.
Interne auditing is een belangrijk onderdeel van dit kwaliteitssysteem. Tijdens de auditing draait het om het verzamelen van informatie en feiten. Feitelijke informatie waaruit duidelijk wordt of de werkzaamheden worden uitgevoerd zoals vastgelegd, de processen aansluiten bij de dagelijkse praktijk en welke verbeterpunten er zijn. Deze informatie draagt bij om de kwaliteit van ons werk te verhogen.
De audit gesprekken
Ons eigen audit team bestaande uit Brenda, Carla, Ineke, Lieke, Marjo, Roy en Anne-Marie, heeft in tweetallen interview-gesprekken gevoerd. Deze gesprekken vonden plaats met meerdere collega's uit verschillende geledingen van onze organisatie(directie, mt, peuterspeelzaalwerk, administratie en buurtwelzijnteams). Er is vooral gesproken over die processen waar de betreffende collega direct betrokken en/of verantwoordelijk voor is. Het waren fijne, eerlijke, enthousiaste en informatieve gesprekken. Door de inzet en kundigheid van de auditoren en de openheid en het enthousiasme van de auditees hebben de audits veel opgeleverd. Ze hebben inzicht gegeven of de vastgestelde procedures en protocollen (nog) voldoen en hoe er mee wordt gewerkt. Informatie die middels verbeterpunten bijdragen aan verdere ontwikkeling en verbetering van ons kwaliteitsbeleid. Ook was het een mooie gelegenheid om een kijkje te nemen in elkaars werk en is er genoten van de enthousiaste verhalen van collega's. Het enthousiasme is aanstekelijk: het audit team wil ook na deze audit dag betrokken blijven bij het kwaliteitsbeleid.
Het vervolg.
De bevindingen van het audit-team zijn, zonder waardeoordeel, vastgelegd in een verslag dat een overzicht geeft van de verbeterpunten. Op basis hiervan zal besloten worden welke acties genomen worden om eventuele tekortkomingen op te lossen en werkprocessen te verbeteren. Hierover worden jullie uiteraard ook geïnformeerd. De uitkomst van deze interne audit is ook een belangrijk onderdeel van de externe audit. Donderdag 17 december a.s. zal door een onafhankelijke organisatie ons kwaliteitssysteem getoetst worden. Nagegaan wordt of - en in hoeverre - we voldoen aan de normeringssysteem HKZ. Dit jaar zal de gewenste overstap van HKZ naar ISO-certificering een belangrijk gespreksonderwerp zijn. Een overstap die past bij al onze veranderingen. We houden jullie op de hoogte.
Dank je wel !
Een dank je wel voor de collega's die hebben bijgedragen aan de mooie en goede interne auditing. Dank jullie wel voor jullie tijd, betrokkenheid en openheid!

Namens het auditteam CMWW,
Anne-Marie ten KateTaalhuis Brunssum

Geplaatst op: 16-11-2015


Taalhuis Brunssum heeft haar deuren geopend!
Beter leren lezen en schrijven? Of taalvrijwilliger worden?
Kom langs, bel of mail:
taalhuis@bibliotheekbrunssum.nl
tel. 045-4007560

Kom langs bij ons Taalhuis voor:
- Makkelijk leesbare boeken
- Taalboeken
- Makkelijk leesbare krant
- Dvd’s en luisterboeken
- Computers om te oefenen met taal en internet
- Informatie en advies door taalcoaches
In Bibliotheek Brunssum staat een taalcoach voor u klaar, elke dinsdag van 10.00 tot 11.00 uur.

Contactpersoon:
Angelica Holtus
045 4007560
taalhuis@bibliotheekbrunssum.nl

Bibliotheek Brunssum
Rumpenerstraat 147, 6443 CC Brunssum
www.taalvoorhetleven.nlNieuwe vrijwilligers CMWW / KBL behalen certificaat

Geplaatst op: 16-11-2015


In samenwerking met de Kredietbank Limburg (KBL) heeft CMWW een groep nieuwe vrijwilligers Schulddienstverlening geworven. Deze vrijwilligers worden niet meer gekoppeld aan de organisatie, maar aan de client, waardoor zij deze gedurende hun hele financiele traject kunnen ondersteunen, motiveren en stimuleren.
Om de vrijwilligers zo goed mogelijk toe te rusten, hebben zij een eerste scholing gevolgd van 5 dagen die werd verzorgd door de Kredietbank. Met trots mogen wij zeggen dat alle 7 vrijwilligers hun certificaat behaald hebben!Samen sporten voor Serious Request!

Geplaatst op: 12-11-2015


Samen sporten voor Serious Request 2015!

Dit jaar staat het Glazen Huis van 3FM in Heerlen. Voor het CMWW Brunssum-Onderbanken een reden om in actie te komen voor het goede doel, dit jaar de toekomst van kinderen en jongeren in oorlogs- en conflictgebieden.

Op zaterdag 21 november heeft het CMWW een sportmiddag georganiseerd in samenwerking met Sportschool Luc Smeets, Maastrichterstraat 28 te Brunssum. Om 13.45uur bent u welkom en kunt u tot 18:00 uur deelnemen aan verschillende sportactiviteiten. Denk hierbij aan fitness, hardlopen, bootcamp en circuittraining.

De deelname voor deze middag bedraagt € 2,50, wat geheel naar het goede doel gaat.

Naast deze sportmiddag gaan de jongeren van het CMWW in de jeugdhonken diverse activiteiten organiseren om ook op deze manier zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel.

Bent u geïnteresseerd en wilt u meesporten voor het goede doel, schrijf u dan nu in via
cmww-sr2015@hotmail.com.

Heeft u nog vragen of wilt u meer informatie, kom naar een van de jeugdhonken of neem contact op het CMWW Brunssum (045 – 5250250, vragen naar Roy Biesmans, Jolijn Ramaekers of Kerstin Schiffler). Ook kunt u terecht bij Sportschool Luc Smeets (045-8517372)Maandelijkse mantelzorgmiddag in Noord en West

Geplaatst op: 29-10-2015


Maandelijkse mantelzorgmiddag in Noord en in West voor ontmoeting en informatie
“Ik ga bijna op wolken naar huis”

Als mantelzorger zorg je voor langere tijd voor een zieke naaste. Dat is vaak zwaar, zowel lichamelijk als emotioneel. In Brunssum zijn er daarom verschillende initiatieven om mantelzorgers te ontlasten. Denk aan de gratis klusjes die Betere Buren doen, of het even overnemen van de zorg door Ruggesteun. Een ander initiatief is de maandelijkse, gezellige bijeenkomst in Noord en in West. Het CMWW organiseert deze samen met Buurtzorg en het Steunpunt Mantelzorg. In Noord werden de mantelzorgers op 3 oktober trouwens wel héél ontspannen…
Bij mantelzorgers schiet het er wel eens bij in: even tijd en rust nemen voor jezelf. Yoga kan daar heel goed bij helpen. Dat ondervonden op 3 oktober de deelnemers aan de mantelzorgmiddag in wijksteunpunt Distelenveld in Noord. Maar dat gebeurde pas na de handige uitleg over medicijngebruik door apotheek Schoonbroodt én de koffiepauze met wafels gebakken door de harmonie. De mantelzorgmiddag is voornamelijk bedoeld om gezellig met de andere deelnemers te praten en ervaringen uit te wisselen. En dat werd volop gedaan.

Niet alleen voor staan
Miranda Beckers was samen met haar moeder bij de bijeenkomst. Zij zijn allebei mantelzorger van Miranda’s vader. “Mijn man heeft Alzheimer,” vertelde mevrouw Beckers. “Overdag kan ik hem nog wel alleen laten maar over een poosje kan dat niet meer. Gelukkig zijn, behalve mijn dochter, mijn twee andere kinderen ook mantelzorger.” Dat ze er als mantelzorger niet alleen voor staat, vindt dochter Miranda een geluk. Maar emotioneel blijft het zwaar, zei ze: “zorgen maak je je toch.”
Thea Steinbusch was ook naar de bijeenkomst gekomen. Voor de recente dood van haar man was ze zijn mantelzorger. “Nu heb ik de ruimte om hierheen te komen,” zei ze, “tegen het einde van mijn mans leven kon ik hem niet alleen laten.” Mirjam Hendrix van Buurtzorg en Em Smit van CMWW herkenden dat. Em: “Mantelzorgers kunnen door opgeleide vrijwilligers van Ruggesteun afgelost worden wanneer ze er even uit willen. Maar mensen weten dat niet of zijn daar soms toch te bezorgd.”

Op wolken
Ontspannen en proberen om je zorgen los te laten is voor een mantelzorger erg belangrijk. Yoga helpt daarbij, volgens yogalerares Sanne Creuser. En dat bewees ze in het tweede deel van de middag. Terwijl iedereen rustig op zijn stoel bleef zitten, kwamen de deelnemers door de rustige bewegingen en bijbehorende ademhaling in een steeds ontspannenere sfeer. Tegen het einde heerste er rust en stilte in de ruimte. “Wat mooi”, en: “super ontspannen” waren enkele reacties van de deelnemers na afloop. En toen een deelneemster bij het weglopen zei “ik ga bijna op wolken naar huis”, was het duidelijk: dit was een geslaagde bijeenkomst!

Voor mantelzorgers
De middagen voor mantelzorgers zijn in Noord, in het wijksteunpunt, elke eerste zaterdag van de maand tussen 14 en 16 uur. In West, in het Barbarahoes, is er voor de maandelijkse bijeenkomst geen vaste dag. Deelname is mogelijk na aanmelding. Voor Noord via Em Smit (045 527 47 47) en voor West via Kimberly Hameleers (045 521 90 66). Ook is er elke laatste maandag van de maand via Steunpunt voor Mantelzorgers Parkstad een inloopbijeenkomst met een informatief thema in de Brikke Oave. Wilt u als mantelzorgers een beroep doen op ondersteuning door Betere Buren of Ruggesteun, of in aanmerking komen voor een financiële tegemoetkoming van de gemeente, dan dient u zich eerst aan te melden bij het Steunpunt voor Mantelzorgers Parkstad via (045) 211 40 00, of info@mantelzorgparkstad.nl€ 33.000,- van het Oranje Fonds voor het tweede jaar ‘Doe Mee!’

Geplaatst op: 15-10-2015


Ruim een jaar geleden ontving het Centrum voor Maatschappelijk Werk en Welzijnswerk (CMWW) een bijdrage van het Oranje Fonds van €34.500,- voor het ‘Doe mee!’ project.
Deze subsidie werd gebruikt om vrijwilligers die openstaan voor groei, scholing en ontwikkeling te ondersteunen en faciliteren om eigen initiatieven te ontwikkelen, zelfstandiger te werken en meer verantwoordelijkheid te nemen.
Daarnaast ging ‘Doe Mee!’ aan de slag om, samen met vrijwilligers, Buurtwelzijnsteams, samenwerkingspartners en hulpvragers, de wijksteunpunten van het CMWW optimaal toegankelijk te maken en de voorzieningen en activiteiten zoveel mogelijk af te stemmen op de behoefte en mogelijkheden van bewoners in de wijk.
Met deze inspanningen beoogt ‘Doe Mee!’ een belangrijke bijdrage te leveren aan het vergroten van de sociale samenhang en het versterken van de eigen kracht van burgers en buurten.
In het eerste projectjaar werd hard gewerkt en veel geleerd. Het werken met vrijwilligers is een dynamisch proces gebleken, waarbij elke vrijwilliger de gelegenheid moet krijgen om zich op eigen tempo te ontplooien. Het nemen van verantwoordelijkheid en het ontwikkelen van eigen ideeën door vrijwilligers groeit, waarbij de professional steeds meer op de achtergrond fungeert. In het kader van deskundigheidsbevordering heeft een aantal vrijwilligers een scholing gevolgd, zoals Sonestra (werken vanuit sociale netwerk strategieën) of de Training Sociale Hygiene / HACCP.
Verder zijn er een aantal nieuwe initiatieven van de grond gekomen, zoals de ‘Sfeer en Meer’ groep in de Brikke Oave voor mensen die graag creatief bezig zijn en ‘ Naald en Draad’, waarbij een groep vrijwilligers hun talent inzetten om burgers met een kleine beurs te helpen wat betreft het herstellen en/of pimpen van kleding en textiel. Ook hebben enkele vrijwilligers een evenementencommissie opgericht en zijn er activiteiten uitgevoerd zoals een eetproject en een zomerstopmiddag.
Na het eerste projectjaar is de balans opgemaakt met als conclusie dat ‘Doe Mee!’ succesvol is verlopen. Dat blijkt wel, want inmiddels heeft het Oranje Fonds nog eens €33.000,- toegekend voor het tweede projectjaar, zodat het CMWW de kans krijgt om de stijgende lijn voort te zetten.
Het Oranje Fonds steunt sociale initiatieven met geld, kennis en contacten. Afgelopen jaar besteedde het € 28,7 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in het Koninkrijk der Nederlanden. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt o.a. gesteund door de Nationale Postcode Loterij, De Lotto en door Vrienden en bedrijven. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima zijn al sinds de oprichting het beschermpaar van het Oranje Fonds.Peuterspeelzaal de Paddestoel - Kabouterpost

Geplaatst op: 14-10-2015


Peuterspeelzaal de Paddestoel

Beste ouders/ verzorgers,

Van 12 oktober tot en met 12 november spelen we in de peuterspeelzaal in het gecombineerde thema herfst en St. Maarten met als titel: ONDER HELE HOGE BOMEN


Onder hele hoge bomen
In een groot kabouterbos
Staat een heel klein aardig huisje
Zomaar midden op het mos

‘k Zou er best wel willen wonen
Maar ik ben toch veel te groot
’t Is gemaakt voor de kabouters
Met hun jas en puntmuts rood

Als het avond is geworden
Is dat helemaal niet naar
Want dan zitten de kabouters
Heel gezellig bij elkaar

Ieder zit dan op een krukje
Met een kaarsje in zijn hand
En dan zie je alle lichtjes
Van kaboutersprookjesland

HERFST
De kabouters in het kabouterbos zijn druk in de weer met het vegen van bladeren en het rapen van eikeltjes en kastanjes rondom hun paddenstoelen. Ze hebben hun parapluutjes en regenjasjes weer uit de kast gehaald. Brrrrr……….. wat is het nat en wat waait het hard. Het is herfst!

Natuurlijk hebben we ook in de peuterspeelzaal weer allerlei leuke activiteiten op ons programma staan: de peuters mogen spelen in de themahoeken, we gaan op dinsdag 20 oktober (Spillebeentjes en de Wipneusjes) en woensdag 21 oktober (Boskabouters en Puntmutsen) samen met de ouders een mooie herfstwandeling maken, we zingen liedjes over de herfst en lezen samen leuke boekjes. Natuurlijk wordt er ook geknutseld, gezongen en lekker buiten gespeeld!

We zouden het fijn vinden wanneer u thuis met uw peuter ook praat over alles wat te maken heeft met de herfst. Zo kunt u samen de kleuren van de herfstbladeren benoemen, kastanjes of eikeltjes tellen en praten over de wind, de spinnetjes, de paddenstoelen, de regen, de druppels en plassen water op de straat. Ook kunt u met uw peuter naar buiten gaan om samen te zoeken naar mooie herfstblaadjes, kastanjes, eikeltjes, enzovoorts. Uw peuter mag deze spulletjes mee naar school nemen. Samen met de peuters zullen we met de meegebrachte spulletjes ons lokaal aankleden, waardoor het er binnen uit zal gaan zien en zal gaan ruiken als een echt herfstbos. Ook mag uw peuter andere spulletjes die te maken hebben met het thema herfst of kabouters meebrengen.

ST. MAARTEN
Het verhaal van Sint Maarten:

Maarten was de zoon van een rijke koopman. Lang geleden was hij soldaat in het Romeinse leger.
Op een dag reed Maarten met een groepje soldaten naar een grote stad. Het was koud en mistig. Maarten had zijn lange mantel goed om zich heen geslagen. Zo had hij het heerlijk warm. Ze hadden haast, want ze wilden voor donker binnen de stadsmuren zijn.
Toen ze bij de stadspoort aankwamen, stapte er plotseling een arme man op hem af. Hij had geen schoenen, geen jas en geen sokken aan, Je kon aan hem zien dat hij het erg koud had. "Wat is er met jou aan de hand?" vroeg Maarten. 'Ach", rilde de man, "ik heb het koud en ik heb zo'n honger". Maarten dacht even na. Hij zou zijn mantel wel willen geven. Maar in die tijd mochten soldaten zonder mantel de stadspoort niet in. De mantel hoorde bij hun uniform. Wat moest Maarten nu doen? Hij kon die arme man daar toch niet zo maar laten staan?
Plotseling kreeg hij een goed idee. "Ik geef hem de helft van mijn mantel. Dan kan ik de andere helft omgeslagen houden!" Hij deed zijn mantel af. Trok zijn zwaard en hakte de mantel in twee stukken. Eén stuk gaf hij aan de arme man. En één stuk sloeg hij zelf om zijn schouders. Daarna pakte hij zijn geldbuidel en gaf de man wat geld. De arme man was erg blij. Nu had hij een mantel tegen de kou en wat geld om eten te kopen. Hij bedankte Maarten en vertrok. En Maarten? Die reed daarna tevreden met zijn soldaten de stad binnen.
Het verhaal van Maarten en de arme man is een oud verhaal. Maarten is door zijn goede daad door de katholieke kerk Heilig gemaakt. Hij is dus een Heilig mens. Daarom staat nu voor zijn naam het woordje Sint. Net als de heilige Sint Nicolaas.
Nog altijd vieren we het feest van Sint Maarten. Elk jaar, op 11 november, gaan kinderen met een lampion en een vrolijk liedje bij de mensen langs. Om ze licht te brengen en vrolijk te maken.

Op vrijdag 6 november wordt op de Langeberg het St. Maartensfeest gevierd. U kunt hier samen met uw peuter aan deelnemen. Overige informatie over deze activiteit ontvangt u nog.
Op school gaan we een leuke lampion maken, voor het lampje dient u zelf te zorgen. In de peuterspeelzaal zullen we het verhaal op speelse wijze naspelen. De kinderen die dat leuk vinden mogen zich om de beurt verkleden als St. Maarten of de bedelaar. Met het zwaard wordt de mantel gedeeld en samen trekken we met lampionnen naar het ‘St. Maartensvuur’ waar we een lekker ‘Weggemenneke’ eten! Voor de peuters is dit ieder jaar weer een spannend verhaal.

VERSJES
Eekhoorn, eekhoorn
Met je lange staartje
Eekhoorn, eekhoorn
Spring maar met een vaartje
Tikke takke tonen….
…. Roetsj in de bomen

Herfst herfst, wat heb je te koop?
Duizend kilo bladeren op een hoop
Zakken vol met wind
Ja mijn kind
Ik hoop dat jij dat aardig vindt

TERUGBLIK
Tijdens het thema welkom hebben de peuters (opnieuw) kennis kunnen maken met de groepsregeltjes, het dagritme en het samenspelen met leeftijdgenootjes. Nieuw dit schooljaar is het eten van fruit en het drinken van water in plaats van de zelf meegenomen boterham of koek.
In de themahoeken hebben de kinderen kunnen spelen bij de groenteboer en hebben we allerlei activiteiten rondom fruit gedaan. Het boekje -Rupsje Nooitgenoeg- de rups die ook heel veel fruit eet, was voor de peuters erg interessant. De peuters hebben ook zelf een eigen –Rupsje Nooitgenoeg- geknutseld.

PRIETPRAAT
De moeder van Dyano vertelt dat hij thuis constant praat over “siroop is op, siroop is op”. Moeder concludeert na 2 dagen dat dit te maken heeft met het drinken van water op school met ingang van dit schooljaar.

In de kring mag iedere peuter vertellen hoe hij of zij heet en wat ze hebben gegeten tussen de middag.
Bo vertelt: “Ik heb een boterham gegeten en een puddinkje van Elsa Die was erg lekker en in de aanbieding!

Jayden K. moet naar de w.c. voor een grote boodschap. Hij zit op de w.c., kijkt even moeilijk en vraagt dan: “Zeg juf, hebben jullie ook een afzuiging?”

NIEUWE GEZICHTEN
Vanaf dit schooljaar hebben we een nieuwe vrijwilligster. Zij heet Marina en ondersteunt de leidsters bij de Puntmutsen op dinsdag- en donderdagmiddag. Marina is erg enthousiast over het werken met peuters en komt deze 2 middagen met veel plezier.

Op donderdagmorgen en -middag zijn Estrella en Amber als stagiaires van het Emmacollege aanwezig: Estrella bij de Spillebeentjes en de Boskabouters en Amber bij de Wipneusjes en de Puntmutsen.

BEZOEK BIBLIOTHEEK
Op woensdag 30 september hebben we met de Puntmutsen en de Boskabouters een bezoek gebracht aan de bibliotheek.
gezellig samen lezen met papa, mama, opa of oma, of de juf, in grote, kleine, dikke of dunne boeken.
Samen genieten van leuke, lieve, grappige, leerzame, maar ook hele spannende verhaaltjes!

Wist u dat…….
Het lidmaatschap voor peuters bij de bibliotheek gratis is?

HOERA, EEN BABY !
Nick Middelveld heeft een zusje gekregen, Leah.
Nick en je papa en mama van harte gefeliciteerd!

BELANGRIJKE DATA & MEDEDELINGEN
Maandag 19 oktober: 8.30 uur VVE-thuis, thema HERFST. Voor overige informatie, zie memobord in
de hal of vraag aan juffrouw Alice.
Dinsdag 20 oktober: Herfstspeurtocht. ’s Ochtends vanaf 10.00 uur voor de Spillebeentjes en de Wipneusjes
Woensdag 21 oktober: Herfstspeurtocht, ’s Ochtends vanaf 10.00 uur voor de Boskabouters en Puntmutsen

Wij verwachten dat er van iedere peuter 1 ouder/verzorger meegaat. Jongere broertjes of zusjes kunnen eventueel ook mee, maar de route is niet overal goed begaanbaar voor kinderwagens of buggy’s. Bij slecht weer gaat de speurtocht niet door.

Donderdag 22 oktober: de peuterspeelzaal is gesloten i.v.m. BHV-herhalingscursus voor de leidsters.
Donderdagmorgen 5 november: Einde dagdeel: Bezichtiging kleine St. Maartensoptocht door de lokalen en over de gang voor ouders/ verzorgers van de Spillebeentjes en de Wipneusjes
Donderdagmiddag 5 november: Einde dagdeel: Bezichtiging kleine St. Maartensoptocht door de lokalen en over de gang voor ouders/ verzorgers van de Boskabouters en de Puntmutsen.
Vrijdagavond 6 november: St. Maartensviering op de Langeberg. (Overige informatie volgt)

Peuters komen leuk en modieus gekleed naar de peuterspeelzaal. Modieuze kleding gaat jammer genoeg niet altijd hand in hand met praktische kleding. Touwtjes aan kleding hebben vaak tot gevolg dat de peuter overal achter blijft hangen. Hetzelfde geldt voor de broeken met daaraan loshangende bretels. Wij willen u daarom vragen het aantrekken van deze kleding naar school zoveel mogelijk te beperken. Peuters spelen graag op de grond en in de zandbak en ook bij knutselactiviteiten kan het voorkomen dat er wel eens verf naast de verfschortjes terecht komt. Dit is zonde van de mooie kleding vinden wij. Trek uw peuter daarom ook liever niet de allernieuwste kleren aan.

Voorzie rugzakjes en jasjes a.u.b. van de naam van de peuter. Niet iedere peuter herkent zijn of haar eigen tas of jas. Het komt ook wel eens voor dat kinderen dezelfde jas of tas hebben en dat maakt het voor de leidsters erg lastig om alles goed te verdelen.

Het fruitmoment dat we met ingang van dit schooljaar ingevoerd hebben is een groot succes. De peuters eten met smaak hun bakje leeg. Er wordt massaal fruit ingeleverd, zoveel zelfs dat we niet ieder dagdeel al het meegebrachte fruit hoeven te snijden. Om te voorkomen dat het overschot te groot wordt, hoeven de Puntmutsen en de Boskabouters op de middagen geen fruit meer mee te brengen. We hebben ook voor de middagen voldoende wanneer alleen op de ochtenden fruit ingeleverd wordt.
Daarnaast willen wij vragen om klein fruit (druifjes etc.) liever mee te geven in een plastic zakje i.p.v. een lunchtrommeltje. Hiermee kunnen we als leidsters de grootte van onze afwas een beetje beperken. Wanneer u toch liever kiest voor een trommeltje, vinden wij dit geen probleem maar zullen wij de trommel zonder af te wassen teruggeven!

Voor het knutselen van de lampion vragen wij u om van een klein water/limonadeflesje de hals af te knippen of te snijden en het onderste gedeelte van het flesje -liefst voor de herfstvakantie- aan uw peuter mee te geven naar de peuterspeelzaal.

Wanneer u wilt deelnemen aan de St. Maartensoptocht op de Langeberg dient u het lampenstokje voor de lampion voor uw peuter zelf aan te schaffen.
Deze lampenstokjes zijn voor weinig geld verkrijgbaar in tal van winkels zoals
Hema, Action, Xenos of Big Bazar

Sinds maart heeft onze peuterspeelzaal een eigen Facebook-pagina. Door middel
van deze FB-pagina bent u in de gelegenheid om eens een kijkje te nemen in onze
Peuterspeelzaal en op deze wijze onze activiteiten te volgen. Nieuwsgierig? Zoek
dan eens op peuterspeelzaal de Paddestoel.
Daarnaast is ook de website van het CMWW vernieuwd.
http://cmww.nl/
Neem ook hier gerust eens een kijkje!
Specifieke peuterinformatie vindt u onder de link "peuterspeelzalen"
De Paddestoel: http://cmww.nl/peuterspeelzalen

Heeft u nog vragen over het thema, activiteiten of over uw kind, neem dan gerust contact op met de leidsters. Voor en na de dagdelen hebben wij altijd tijd om korte vragen te beantwoorden. Heeft u iets meer tijd nodig voor uw vraag, maak dan even een afspraak.

We gaan er samen met uw peuter ‘onder hele hoge bomen’ weer een aantal leuke weken van maken. Natuurlijk hopen we dat u samen met uw peuter bij aanvang van het thema op zoek gaat naar themamaterialen die uw kind mee naar school mag nemen.


Vriendelijke groet,
Leidsters PSZ de PaddestoelWij zijn verhuisd!

Geplaatst op: 07-10-2015


Wij zijn verhuisd!
STIP - VRIJWILLIGERSCENTRALE BRUNSSUM - BOODSCHAPPEN PLUS BUS
Vanaf 5 oktober kunt u ons vinden op de nieuwe locatie: Rumpenerstraat 147
Openingstijden:
* STIP
Maandag & Donderdag 9.30 – 13.00 uur.
Dinsdag & Woensdag 9.30 – 16.00 uur.
06 44611065 (tijdelijk)
sob.secretariaat@cmww.nl

* Vrijwilligerscentrale Brunssum:
Maandag & Donderdag 13.30 – 16.30 uur.
(045) 525 61 50 vrijwilligerscentrale@brunssum.nl

* BoodschappenPlusBus
Maandag, dinsdag, woensdag & donderdag 10.00 – 12.00 uur.
06 276 20 511 (tijdelijk)
boodschappenplusbus@cmww.nlHET SENIORWEB LEERCENTRUM BRUNSSUM MAAKT DE DIGITALE WERELD BEGRIJPELIJK

Geplaatst op: 28-09-2015


Cursussen en workshops voor beginners en gevorderden in Brunssum e.o.

Wilt u ook graag met uw iPad of Android tablet leren werken? Uw vakantiefoto’s bewerken en er een fotoalbum van maken?
Of bent u benieuwd naar Windows 10, veilig kunt internetten of op Facebook een profiel kunt aanmaken?
U leert het bij SeniorWeb Leercentrum Brunssum. Stap voor stap, in kleine lesgroepen en onder geduldige begeleiding. Zo wordt iedereen digitaal vaardig!

Het nieuwe cursusseizoen gaat op 28 september van start.
Kies uw cursus vandaag nog! Voor informatie. Bezoek een van de inschrijvings- en informatiedagen op 4 en 5 september van 10:00-15:00 uur in Cultureel centrum D’r Brikke Oave;
Op vrijdag 11 september in Het Barbara hoes Zonnestaat Treebeek van 13.00-15.00 uur,
en op zaterdag 12 september in het Distelenveld Henri Dunantstraat Brunssum van 14.00-16.00 uur
Wij zien u graag binnenkort in ons Leercentrum.Vacature vrijwilligerswerk Home Support

Geplaatst op: 20-08-2015


Home Support zoekt vrijwilligers! Iets voor u?
Neem dan contact met op met de Vrijwilligerscentrale Brunssum.
Voor meer informatie, ga naar Vrijwilligers / VacaturesProject Preventieve huisbezoeken gestart

Geplaatst op: 10-08-2015


Ineke en Margret zijn de projectleiders voor dit initiatief in Brunssum.

De gemeente Brunssum gaat preventieve huisbezoeken brengen bij ouderen.

De huisbezoeken vinden plaats bij mensen van 80 jaar en ouder die (alleen) thuis wonen. Via de huisbezoeken wil de gemeente de ouderen in contact brengen met andere mensen of met bestaande welzijnsvoorzieningen. Daarmee wordt voorkomen dat ze sociaal geïsoleerd raken.

De eerste huisbezoeken vinden plaats vanaf de zomer van 2015. De ouderen zullen gefaseerd worden benaderd. Vooraf krijgen ze van de gemeente een brief waarin het bezoek wordt aangekondigd. In totaal zullen in het komende driekwart jaar ruim 800 ouderen worden bezocht.

Voor de huisbezoeken worden speciale vrijwilligers opgeleid. De uitvoering ligt bij het Centrum van Maatschappelijke Werk en Welzijnswerk (CMWW). Voor het hele project trekt de gemeente 100.000 euro uit.